Åter igen…

Jan hämtade posten sent igår och där låg det ett brev från Länsstyrelsen… Jag sa till Jan att vi väntar med att öppna det tills imorgon, för annars finns det stor risk att ingen av oss kommer kunna sova…

… och mycket riktigt, så hade jag anledning att bli både arg, upprörd och ledsen!

Länsstyrelsen anser att vi inte åtgärdat tre av punkterna i föreläggandet och att vi delvis åtgärdat en punkt. De tre punkterna handlar fortfarande om utrymmen. De har räknat kattungar som vuxna individer och därmed kommit fram till att de hålls på för liten yta och det gör ju också automatiskt att vi får för många katter i lokalen än vad vi får ha.

Sedan har de räknat med de katter som finns utplacerade i jourhem och då överskrider vi vårt tillstånd ytterligare. 26/11 sökte jag om att få utökat tillstånd för att kunna ha fler katter och även katter i jourhem. Detta har det inte tagits något beslut om än. Man borde väl kunna tänka sig att Länsstyrelsen borde kunna ha överseende med det eftersom deras egen arbetsbelastning inte tillåtit att vi fått något beslut ännu?

De har bedömt Rose som icke omplaceringsbar, vilket i princip är lika med en dödsdom för henne.

Många är vi som har katter som går upp i rök när vi får främmande. Det kan ta många besök innan en katt känner sig bekväm att komma fram när en viss människa befinner sig hemma. Att kräva att en blyg katt ska komma fram och vara jätte kelig på någon minut med en främmande är för mycket begärt.

Vid kontrollen i januari kom Länsstyrelsens inspektörer snabbt in i rummet där bland annat Rose finns. De gick runt och tittade. De mätte rummet och tog kort. De hade stora prassliga overaller på sig och skoskydd som frasade när de gick. Inget som någon av dessa katter hade sätt innan. De rörde sig snabbt mot de blyga katterna som de ville titta närmare på och bedömde de som icke hanterbara bara för att de gick undan, gömde sig eller fräste. De spenderade under 10 minuter inne i rummet med katterna.

Det hade varit en mer trovärdig bedömning om inspektörerna hade satt sig ner i en fåtölj och suttit där och bara varit en tid, för att observera katterna. Hur katterna interagerar med varandra och hur de alla kommer fram inom några minuter från det att det är lugnt i rummet. Att använda lek och godis för att få katterna att slappna av.

Nu blir det bara till att sätta sig ner och skriva igen… Men jag undrar hur mycket det hjälper när Länsstyrelsen är så oförstående. Dessa punkter som de säger att vi inte åtgärdat är precis samma punkter som vi överklagat till Förvaltningsrätten.

Det riktigt hemska är ju att när de nu säger att vi inte rättat till felen som de påstått fanns när vi fick föreläggandet, så ger det dem nu en anledning att dra in vårt tillstånd! Man kan ju inte låta bli att undra konspiration…?!

_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670