Mitt svar

Hej,

Som jag skrev i yttrandet, så har vi inga aktuella jourhem idag. Därav ingen lista. Förutom mitt och Jans hem, samt Lotta och Sofia, våra anställda, som kan behöva ta hem kattungar och nappa på natten om de behövs. När det blir ett behov i vår, så får vi ragga nya helt enkelt.

Om vi skulle få tillstånd för 20 katter i jourhem, så kan tillståndet omöjligtvis hänga på om vi har tillgång till jourhem eller inte vid tidpunkten för ansökan. Antalet familjer som är intresserade varierar stort. Så att ansökan skulle avslås enbart på grund av att vi inte har tillgång till jourhem vid tidpunkten för ansökan kan tyckas märklig.

Samtidigt har du inte svarat på min fråga om varför Länsstyrelsen behöver tillgång till privata personers uppgifter för att kunna ge Norrtälje Kattcenter tillstånd för jourhem? Enligt personuppgiftslagen (1998:204) måste jourhemmen lämna sitt samtycke innan jag får lämna ut deras information till tredje part.

Jag har väldigt svårt att förstå hur jourhem i samband med 3-månadersregeln ska göra att katter får spendera mer sammanhängande tid på den tillfälliga ytan…? Det blir ju aldrig mer än tre månader i följd. Precis så som det står i lagen. Efter tre månader ska katten ha sina 2,0 kvm, så om Kattcenter har tillgång till jourhem eller inte kan inte göra någon skillnad. Det blir som sagt aldrig mer än tre månader i följd.

Att använda hallen i gamla katteriet tillfälligt, vid speciella omständigheter, borde vara gångbart. Att få använda den i anslutning till en box, och då inte enbart som lekutrymme, vid enstaka tillfällen när behovet finns borde Länsstyrelsen vara mer flexibel i sitt synsätt, för att speciellt kunna hålla kattungar under utveckling tillsammans. Klart man kan planera verksamheten som du säger, men om en hona med en kull på sex ungar som fyller 12 veckor, så behöver de en box för 7 katter under en kortare tid tills det att alla har flyttat.

Ditt förslag säger att vi då tvingas att flytta på halva kullen till en annan box för att ge dem rätt yta. Utvecklingsmässigt tycker jag att det skulle göra mer skada att sära på mor och ungar än att låta dem ha en stor box plus hallen under en kortare tid och då få fortsätta att bo tillsammans tills ungarna är redo att flytta. Det rör sig om en kortare tid och är för katternas bästa. Det är det enda det handlar om! Vad som är bäst för katterna.

För övriga katter i verksamheten skulle skillnaden på att kattungarna fick lektid i hallen under dagen eller att boxdörren står öppen hela dygnet vara obefintlig. Det enda jag är ute efter är att katterna ska må så bra som möjligt när de befinner sig i min omvårdnad. Att dela på en kull kattungar och sätta halva i en egen box utan sin mamma är för mig oacceptabelt! Att Länsstyrelsen inte kan vara flexibla i detta anseende kan tyckas vara oetiskt mot djuren i fråga.

Enlig ansökan om §16-tillstånd ska man ange hur många katter man säljer från egen eller annans uppfödning och vi bedriver ingen uppfödning av något slag. Egen eller annans.

När en verksamhet, enligt Jordbruksverket, är yrkesmässig ingår följande automatiskt: ”håller, föder upp, upplåter, tar emot för förvaring och utfodring eller säljer hundar och katter måste ha tillstånd om syftet med verksamheten är att den ska ge ekonomiskt utbyte.” Försäljning är något ett företag ägnar sig åt för att tjäna pengar, med andra ord säljer vi inte katter. De omplaceras till nya hem. Men enligt Skatteverket är en verksamhet yrkesmässig när den bedrivs i bolagsform och redovisar moms och det gör Norrtälje Kattcenter. Om jag förstår reglerna rätt så räcker det med att verksamheten är yrkesmässig och att vi innehar ett tillstånd för det. Vidare säger Jordbruksverket att ett §16-tilstånd krävs om ”omplaceringshemmet samtidigt och regelbundet tar emot fyra eller fler katter i förmedlingssyfte” och det har vi ju redan, så jag förstår inte varför vi måste sätta en siffra på antalet katter vi får förmedla? Vad händer om vi når det målet innan året är slut? Innebär det att vi inte få placera ut fler katter? Om jag måste sätta en siffra, så skulle jag säga att vi kommer kunna förmedla 350 katter om året.

Jag undrar var jag kan hitta denna information som du har tillgång till? Det material som jag har tillgång till och utgår ifrån verkar vara olika än det ni har?

Båda öppningarna är nu helt klara i nya katteriet.

Vänliga hälsningar
Cecilia Arnström

 

2013-12-12

Hej,
Tack för ditt e-brev. Länsstyrelsen beaktar den information som du har lämnat i handläggning av ditt ärende.

Med vänlig hälsning
Sara Lord
Djurskyddshandläggare

  _____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670