Det gör mig arg, ledsen och trött…

Vi får i princip sådana här mail dagligen och även telefonsamtal… Det gör mig arg, ledsen och trött…

Hej
Vi har en jättefin och snäll katt som vi tyvärr måste avliva pga flytt. Det är en gul hankatt, 6 år som heter — . Han är vaccinerad, öronmärkt och fullt frisk. Han trivs bäst utomhus och sover helst ute på nätterna. Det är en kelig katt som tycker om att bli struken och sitta i knä och bli ompysslad. Bifogar några bilder på honom.

Vi skulle bli glada om vi slapp avliva honom och är beredda att göra allt för honom så  han kan få ett nytt hem.
Med vänlig hälsning

Snart avlivad...
Snart avlivad…

 

Jag svarar omgående:

Hej, Vi har tyvärr jätte fullt och säkert en kötid på 6 månader för en omplaceringskatt i nuläget.

För oss är avlivning pga. flytt inget skäl till omplacering. Vi rekommenderar alltid att man tar med sig katten vid flytt eftersom 97 % av alla katter vill leva med sina människor.

Jag hoppas du lägger ner den tid och kraft som det krävs på att annonsera och göra allt för att — ska få ett nytt hem. Jag vidarebefordrar även dina uppgifter till kollegor.

Med vänlig hälsning Cecilia

Detta svar fick jag inom en timma:

Hej,
Tack för ert snabba svar. Vi har bestämt att avliva Morris när vi flyttar inom kort
MVH  —

Jag vet att jag inte kan rädda alla katter och att mitt främsta mål är att hjälpa hemlösa katter i nöd. Min uppgift är inte att lösa människors problem när de inte ens vill lösa dem själva. Men vem får lida? Jo, katten! I detta fall med sitt liv!! Bara för att ägaren tröttnat på att ha katt och i och med att de ska flytta så passar katten inte in längre och då måste den bort på något sätt. Så här är jag säker på att det kommer att låta om någon frågar dem var deras katt tagit vägen:

– Katthemmet kunde inte ta emot den, så vi var tvungna att avliva den…

Jag förstår att det kan hända saker i livet som gör att man ibland måste ta svåra beslut, men den dagen du tog beslutet att ta dig an en oskyldig katt, som är helt beroende av dig för att få mat och skydd och som älskar dig, så blev du också förpliktigad att se till att katten får det bästa möjliga nya hemmet om så skulle behövas. Inte bara välja avlivning för att det är det snabbaste sättet att bli av med problemet.

Det finns så många olika lösningar på ett problem. Bara man är en liten gnutta intresserad av att engagera sig för att finna åtminstone en lösning. Den kan vara tillfällig, medan man letar efter nästa lösning.

Varför är det så lätt att göra sig av med en katt när man tröttnat?
Är man för snål för att bekosta en human avlivning, så dumpar man katten ute på landet eller i skogen… Eller så stoppar man in katten i en säck med en sten och kastar den i en sjö… Medan den lever!

Katter får utstå många grymheter, för att den inte har något värde… Det gör mig arg, ledsen och så, så trött…

_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670