Hunden får inte följa med…

En seglivad myt om katten är att om den en gång fått gå ut, så kan den aldrig bli innekatt. Jag kan inte ens börja med att försöka tänka på alla katter som avlivas av den anledningen varje år!

Sen finns det även personer som tycker att det är djurplågeri att låta en katt leva som innekatt och därför väljer att avliva den när man flyttar. Jag pratade med en person här om dagen som avlivat tre friska katter av den anledningen vid en flytt. Min fråga är då varför väljer man att flytta? Om man nu måste byta ort på grund av jobb eller annat, så tror jag att det finns städer som inte enbart erbjuder lägenheter som boende?!

Jag kan berätta att många av våra katter på Norrtälje katthem, som adopteras ut, bli innekatter i stan och utekatter på sommarstället i Roslagen och det fungerar hur bra som helst. Sen finns det så klart alltid en procent som det inte fungerar för, men i det stora hela går det toppen bra för katten att växla med årstiden.

Till och med Jordbruksverket rekommenderar i sina föreskrifter att en katt somlevt ute inte bör  tvingas leva inomhus, vilket Länsstyrelsen dragit till sin spets och tolkar föreskriften som så att om en katt levt ute mår den bättre av att bli avlivad än att få komma in i värmen.

Alla katthem kan berätta att en katt som levt ett hårt liv som hemlös, med svält, kyla och allt vad det innebär, tycker att det är jätte skönt att få komma in i värmen och tryggheten och en del av dessa katter vill inte ens gå ut även om de får!

Jag undrar om man resonerar på samma sätt om hunden när man ska flytta? Jag tror inte ens att man tänker tanken på hur det ska gå för hunden vid en flytt eller vad man ska göra av den. Den är ju en del av familjen

Zelma är van att var lös mest hela tiden. Sommartid står dörren öppen och hon kan gå in och ut som hon vill. Ligga och sola och ha det bra. Hon anväder kattluckan om hon behöver. Vi går på promenader i skog och mark. Hon är med mig på jobbet hela dagarna och även där är hon relativt fri att göra som hon vill. Ett drömhundliv helt enkelt.

Okej, vi säger att jag planerar att flytta till lägenheten och börja jobba på sjukhuset igen. (Not!) Då är det väl djurplågeri att tvinga Zelma att bo i lägenhet? Hon kommer vara inne mer. Aldrig vara lös. Ingen frihet. Hon kan ju inte vara med mig på jobbet heller. Grå om nosen börjar hon bli med… Kommer tanken ens dit när man tänker på hunden och en flytt?

Vad är då den stora skillnaden? Innan man skaffar hund tänker man till både en och två gånger. Kanske till och med tre och fyra gånger. Man läser på och tar reda på saker och fungerar lite till.

I mitt fall tog det lite över fyra år innan jag bestämde mig för rasen Griffon och hittade Zelmas uppfödare, men den största skillnaden mellan att skaffa hund och att skaffa katt är att jag fick hosta upp med 16 000 kronor för en liten Zelma!

När jag skaffade mina två första katter, Figaro och Felix, så fick jag idén för att en kompis skaffat katt och jag blev då jätte sugen själv. På den tiden kunde jag inget om katter och var även ung och lite dum. Jag letade annonser och hittade ganska snabbt en annons på halv Exotic kattungar som var leveransklara, vilket betydde 12 veckor. Inget mer. Ingen vaccinering, avmaskning eller id.

Jag ringde och bokade två hanar utan att ha träffat dem. Jag fick boka dem bara så där, utan några frågor om mig. Vi bestämde dag och tid när jag skulle hämta och två dagar senare var jag med katter. Fort gick det. Ingen betänketid eller eftertanke. Det var bara att skaffa, för jag ville ha katt. Nu kostade dessa två hela 550 kronor styck och det var dyrt! Men eftersom de var halvperser, gick det väl an…

Nu är jag ju en person som står för mina beslut och gör det bästa av situationen, men det visar tydligt skillnaden. Felix har vi tyvärr förlorat på vägen, men Figaro is still going strong!

Om jag ska berätta om alla problem som jag stött på med mina katter och de fel som jag gjorde när jag skaffade killarna, som ung och lite dum, när jag förlorade Felix och jag skaffade Hector. Problem och svårigheter som får andra att välja avlivning som den enda lösningen, så skulle det bli en roman… Det får vi ta en annan kväll när jag sitter och nattar Lage. (Älskar min nya app i telefonen 😛 )
_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670