Id-märkning

Det finns två sätt att id-märka sin katt. Antingen genom att man tatuerar in en sifferkombination i örat, som man oftast gör i samband med kastreringen då katten måste vara sövd för att bli tatuerad, eller genom att ett mikrochip förs in under huden mellan skulderbladen med hjälp av en nål. Det går snabbt och enkelt att chippa katten.

Id-märkningen måste sedan registreras i ett register. Annars är den helt värdelös. Det fanns två register i Sverige. Kennelklubbens register och Sverak.

Om din katt redan är tatuerad i örat eller chippad i nacken kan du gå in på djurid.se eller Sverak.se och se om din katt är registrerad och om dina uppgifter är uppdaterade. Om din katt inte är registrerad kan vi hjälpa dig med det. Om dina uppgifter inte stämmer är det bara att maila respektive register och meddela dem.

En katt som omhänertas av myndigheterna och inte är id-märkt anses vara ägarlös och därför är risken mycket stor för att den avlivas. I princip avlivas alla omhändertagna katter i Sverige som är ägarlösa…

Det är väldigt svårt, om näst intill omöjligt, för katthemmen att hitta ägaren till katter som är vilse och vill komma hem igen. De kan inte själva tala om sitt telefonnummer, men genom id-märkningen kan katten faktiskt göra det! Men id-märkningen måste vara registrerad!

Behöver du hjälp med att id-märka din katt? Registrera id-märkningen? Hör av dig till katthemmet, så hjälper vi dig.
Att chippa katten på katthemmet kostar 100 kronor och att registrera den kostar 65 kronor.

image
Ägarlösa katter

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21