Örebro katthem skriver:

Många journalister efterfrågar tårdrypande berättelser om utsatta djur att publicera för att locka läsare till sina tidningar. Om syftet är att allmänheten ska få upp ögonen för djurens situation i landet, är det såklart bra. Tyvärr har vi märkt att det oftast inte är fallet. Man vill bara ha något som lockar läsare till sin tidning.

Man vill skriva om sommarkatten som lämnas ensam på trappen när stadsbon åker hem till stan. Man vill skriva om en kartong kattungar som hittats av barn i skogen och nu fått fina hem. Det man däremot inte vill skriva om är den viktiga vardagen för oss som arbetar med hemlösa djur.

“Hunden som biter brevbäraren är ingen nyhet. Brevbäraren som biter hunden är en nyhet.” I princip varje dag får vi höra om utsatta katter som går hemska öden till mötes. Men det är ju varje dag. Då finns inget nyhetsvärde.

Tidningar vill inte skriva om katterna som går hemlösa i flera år, drar på sig sjukdomar och till slut fångas in för att avlivas. De vill inte skriva om alla tusentals katter som föds i kolonier, förökar sig genom inavel och sedan skjuts ihjäl av en kommunjägare. Nej, tidningar är inte intresserade av att veta bakgrunden till att vi i våras plockade in över 50 katter från samma gård.

Inte konstigt att folk har en skev bild av hur det ser ut i Sverige när det bara skrivs om sommarkatter.

Katthemmen runtom i landet skriker “Kastrera! ID-märk! SNÄLLA!” men det blir bara tomma ord så länge tidningarna endast skuldbelägger djurplågare och ägare av “sommarkatter”.

Det finns uppskattningsvis ca 150.000 hemlösa katter i landet. Det är inte sommarkatter allihop. De allra, allra flesta katter som lider i hemlöshet är resultatet av att folk inte kastrerat och id-märkt sina egna, älskade katter. Vi önskar så att folk kunde förstå det. Hur tillgång och efterfrågan gör att fler kattungar än någonsin förr föds oönskade.

Så nu ber vi er journalister! Skriv om vår VARDAG. Vi vill inte bidra till något “klickmonster” som ska få folk att gnälla över sommarkatter. Skriv inte om hjälten som räddade en katt ur ett träd. Skriv om hjälten som varje dag i tjugo år jobbat för att förhindra att katter avlivas av oansvariga kattägare. Hjälten som kört hundratals katter till veterinären för kastrering och betalat allt ur egen ficka. Hjälten som ständigt har ca 20 moderlösa kattungar hemma som nappas för hand, dygnet runt, året runt. Alla dessa vardagshjältar som inte får en krona i bidrag av kommunen, trots att de svarar i telefon mitt i natten när Polisen ringer och vill ha akut hjälp med en katt eller sju.

Fråga sedan varför det ser ut så här. Ställ politiker mot väggen. Fråga kommunpolitikerna varför de tycker det är viktigare att lägga miljoner på att bygga en bro som inte används än att sponsra ett katthem i stan. Ett katthem som skulle gynna såväl kattälskare som katthatare. Hur man kan lägga miljoner på konstverk i stan samtidigt som man hävdar att det inte finns en enda krona att lägga på ett värdigt djurskydd. Det är VÅRA skattepengar alltihop! Det kallas att omprioritera…

Journalister! Är ni seriösa med att vilja skriva om hemlösa katters öden, våga då skriva om problemen som leder dit, annars gör ni ingen som helst skillnad. Våga er på lite grävande journalistik? Men framför allt, hjälp oss nå ut med våra budskap om hur vi kan göra skillnad på riktigt genom kastrering, ID-märkning, TNR-metoden och samarbete med myndigheter. Vi har skrivit många, många inlägg om detta tidigare men ni är välkomna att höra av er om ni vill att vi drar det igen. För kattens status MÅSTE höjas nu, vi orkar inte se fler katter lida!

Det här är Brum. Han är bara en i mängden av de katter som inte hann få hjälp i tid. Han är inget klickmonster. Han är vår vardag.

image
Brum

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21