Man åtalas för att ha dödat 23 katter

En man i 20-årsåldern i Skövde åtalades på torsdagen för ett stort antal fall av djurplågeri.
Mannen köpte eller stal katter, tröttnade på dem och dödade dem.
Innan han stoppades hann han med att döda 23 katter.

Det var under perioden 1 februari 2015 till och med den 19 oktober 2015 som djurplågeriet ägde rum i mannens bostad i Skövde i första hand. Antingen sparkade han dem eller kastade dem mot hårda föremål. Han använde även sina händer till att slå dem eller också valde han att dränka dem. Av de 24 katter han hade i sin bostad var det endast en som överlevde mannens raseriutbrott.

Katterna kom mannen över genom att köpa dem från olika personer. Vid ett tillfälle stal han en katt. Detta var den 2 oktober i år när han stal en katt i ett samhälle utanför Skövde.
Han hade katterna hos sig innan han tröttnade på deras sätt att vara och irriterade sig så till den milda grad att han beslöt sig för att döda dem.

Blev frustrerad och ilsken
Mannen erkänner djurplågeriet men kan inte redogöra för hur de gick till mer än att han har berättat att han blev frustrerad och ilsken över katterna.
Polisen kom mannen på spåren när en säck med två döda katter hittades i trappuppgången. Grannar hade larmat eftersom det luktade illa. I säcken fanns även brev som var adresserade till honom. När polisen gjorde husrannsakan hos mannen hittade de bland annat ett basebollträ och flera kattburar, kattsandlådor och kattleksaker.

Han har i förhör berättat vilken effekt katterna hade på honom: “Jag köpte den katten, jag hade henne några veckor. Den väckte mig tidigt på morgonen och efter tre veckor när den hoppat upp i min säng varje morgon klockan 04.30 tog jag tag i katten. Jag var förbannad. Jag tog katten och kastade den i väggen. Jag hörde att den mjauade väldigt mycket efteråt. Jag gick upp och kollade och såg att jag hade kastat in den för hårt i väggen. Ögat och tassarna var skadade. Den led ju och jag visste inte vad jag skulle göra, jag var på väg till jobbet. Då tog jag tag i den och bröt nacken på den och slängde ut den från balkongen ner på gräsmattan”.

Ingen psykisk störning
Mannen har genomgått en mindre sinnesunderssökning men den visade inte på att mannen hade någon psykisk störning vid tillfällena för djurplågerierna.

Av Anette Fredriksson
Expressen

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21