”Rädda lämnade husdjur – inför en lex Maja nu”

Katten Maja svalt ihjäl på grund av sekretessbestämmelser, som gjorde att hemtjänsten inte låste upp dörren. Detta krockar med djurskyddslagen som säger att inget djur ska utsättas för onödigt lidande. Därför krävs en ny lag – inför en lex Maja nu, skriver Ann-Charlotte Hell, Svekatt, och Camilla Björkbom, Djurens Rätt.

Foto: Frank Augstein/AP
Foto: Frank Augstein/AP

 
DEBATT | DJURSKYDD
När matte åkte in på sjukhus svalt katten Maja ihjäl. Hemtjänsten kände till Majas existens och var väl medvetna om att katten var kvar ensam i lägenheten, men inget gjordes för att hjälpa henne. När hjälpen slutligen kom, elva dygn senare vägrade hemtjänstföretaget låsa upp lägenheten, trots ett skriftligt tillstånd från matte. Först när polisen tillkallats låstes dörren upp, men då var det för sent för den svårt uttorkade och medtagna Maja som fick avlivas.

Från Hemtjänstföretagets och kommunens sida anser man att man inte gjort något fel och hänvisar till sekretessbestämmelser.

Majas öde har väckt en känslostorm på sociala medier och tusentals personer har upprörts och engagerat sig. Händelsen har även polisanmälts av flera privatpersoner. Man är arg och ledsen, men framförallt helt oförstående inför hemtjänstföretagets hållning.

Kunde Maja ha räddats?

Personal inom hälso- och sjukvården samt socialtjänsten är bundna av den strängaste formen av sekretess, vilket innebär totalt förbud att yppa något om patienter eller brukares hälso- och sjukdomstillstånd eller personliga förhållanden. Detta innebär exempelvis att hemtjänstpersonal inte kan anmäla vanvård av djur eller larma om att ett djur är ensam i bostaden när matte/husse är på sjukhus utan att bryta sekretessen och därmed riskera sin anställning. Här föreligger en uppenbar konflikt mellan sekretessbestämmelserna och det man kan anse är ett gott djurskydd och även en konflikt med vad som ligger i brukarens eller patientens intresse.

De reaktioner och kommentarer som Majas fasansfulla sista tid i livet har gett upphov till visar att många som arbetar inom hemtjänsten felaktigt tror att det är lagstadgat att de inte får öppna en brukares dörr, om denne inte är hemma. Istället är detta en fråga om rutiner som hemtjänsten själv har beslutat, och som kan variera från kommun till kommun, vilket gör det svårt att förstå hemtjänstföretagets vägran att öppna dörren. Det är sannolikt att sekretessreglerna upplevs som svårtolkade även för ansvariga inom hemtjänsten och att man av rädsla för att göra fel många gånger använder sig av en alltför snäv tolkning.

De stränga reglerna i sekretesslagen krockar med djurskyddslagen vars portalparagraf säger att inget djur ska utsättas för onödigt lidande. Detta problem noterades särskilt i utredningen av en ny djurskyddslag som presenterades 2011 där utredaren menar att det ur djurskyddssynpunkt finns ett behov av en ändring och att det är rimligt att personal inom vård och
hemtjänst får bryta sekretessen för att informera polis eller djurskyddskontrollmyndighet när de i tjänsten ser djur som vanvårdas, är sjuka, skadade eller har misshandlas för att förhindra ett fortsatt lidande för djuret. Ett förslag på en sådan sekretessbrytande bestämmelse gick ut på remiss i november 2015. De flesta remissinstanserna har varit positiva till förslaget men vad som hänt därefter är oklart.

Om sekretessbestämmelserna redan hade ändrats enligt förslaget skulle det inte hjälpt Maja ändå eftersom hon inte var vare sig vanvårdad, sjuk eller misshandlad. Hon hade bara en sjuk matte och blev lämnad ensam i bostaden utan mat och vatten. För många äldre personer är ett kärt husdjur ett stort sällskap i vardagen, kanske det är den enda vän man har. Att äldre personer hamnar på sjukhus är inte ovanligt och är man riktigt dålig kanske man inte klarar av att förmedla att det finns en liten Maja i katt- eller hundskepnad där hemma som nu är helt utan tillsyn. Att vid sjukdom dessutom förlora sitt djur på ett så tragiskt sätt är mer än de flesta orkar bära.

Förslaget till sekretessbrytande bestämmelser är nödvändigt och mycket bra, men de djur som hamnar i Majas situation, det vill säga de som inte är
misshandlade, vanvårdade, sjuka eller skadade har glömts bort. Med
anledning av ovanstående kräver vi ett tillägg till de sekretessbrytande bestämmelserna. De ska även omfatta djur som blir lämnade ensamma i bostaden en period eller som löper risk att bli lämnade.

Inget mer djur ska behöva gå samma hemska öde tillmötes som Maja. Maja ska inte ha lidit förgäves. Inför Lex Maja nu!

Ann-Charlotte Hell
Svenska Kattskyddsförbundet (Svekatt)

Camilla Björkbom
förbundsordförande Djurens Rätt

SvD

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21