Katten som dödades är offret här

​KATTJOUREN MÅR ILLA efter att ha lyssnat på Mix Megapols djurpågar-inslag

I programmet “Sms-bikten” skickar folk in meddelanden om saker de gjort. Programledarna diskuterar och bestämmer sedan om den som biktat sig ska bli förlåten eller få en varning, beroende på hur allvarligt förseelsen är.

En kille har sms:at in och beskrivit hur han skulle åka med sin flickväns katt till veterinären för avlivning. Eftersom avlivningen skulle kosta 400 kronor valde han att åka hem igen. På vägen tillbaka slog han ihjäl katten.

Programledarnas reaktion på sms:et är att gapskratta. Att föreställa sig hur en familjemedlem blivit ihjälslagen verkar för dem vara oemotståndligt lustigt. De skrattar och kommer med olika förslag på hur killen kunde gjort istället. Han kunde väl kört över katten tycker Farao. Henrik är helt med på detta och påpekar att då skulle ju katten behövt bindas eller tejpas fast så den skulle ligga still, annars hade han ju fått jaga den med bilen. Faraos förtjusning över detta vet knappt några gränser. Han asgarvar. Stämningen är tydligt på topp i studion när man diskuterar kattens död, som roar något enormt.

På frågan om killen som sms:at in ska bli förlåten så blir svaret ett absolut “ja”! Och det man tycker är värt att ta ställning till, är enbart att killen gjort fel mot sin tjej genom att dölja vad han gjort för henne – inte att han på något sätt skulle agerat fel när han slog ihjäl katten. I det sammanhanget ska påpekas att i inledningen till programmet så får vi beskrivet att en varning ges för att markera att “det här var ju fel, så får man inte göra”. När det gäller att slå ihjäl en katt så finns det dock ingen tvekan för programledarna Farao Groth, Malin Stenbäck och Henrik Johnsson.

Vi på Kattjouren mår illa av att lyssna på programmet. Det spelar liksom ingen roll att det från programledarna i efterhand framförts någon halvhjärtad ursäkt i en inläggstråd på FB, eller att Henrik Johnsson uttalat att de “gått över gränsen eftersom många lyssnare tagit illa vid sig” och att de “inte vill kränka djurens rätt”.

Anledningen till att det här inslaget är så vidrigt att lyssna på är att det här är verkliga människor som läser om en verklig och helt fruktansvärd (dessutom brottslig) handling. De tittar inte på en tecknad film utan de läser om hur en liten, försvarslös individ blir ihjälslagen av någon. Och dessa människors instinktiva reaktion är att skratta hejdlöst.

Katten som dödades är offret här. Inte vi som lyssnar och tar illa vid oss. Han eller hon var en kännande, tänkande individ. Kanske en sjuk och älskad familjemedlem, kanske oönskad med oturen att hamna hos någon som inte värdesatte honom eller henne. Istället för att dö lugnt, avlivad med en spruta narkosmedel hos veterinären, utsattes denna lilla maktlösa individ för att bli ihjälslagen. Kanske dog katten direkt, kanske inte.

Det är olagligt att slå ihjäl en katt. Det killen som sms:ar gjort sig skyldig till är alltså ett brott. Den aspekten berörs överhuvudtaget inte i programmet utan man uttalar istället att “död som död”, som om det inte vore skillnad på en avlivning eller en brottslig handling.

De tre radiofånarna ägnar sändningstid på Mix Megapol till att raljera över hur man på ett brottsligt sett dödat ett försvarslöst djur.

Man spekulerar i hur dödandet kunde skett på ett ännu mer underhållande sätt. Förslagen som framförs är tyvärr inte verklighetsfrämmande.

Den som gör en sökning på “avlivningsbrott” och går in och läser rättsfall kan konstatera att katter blir bundna eller tejpade så att de inte kan röra sig när de slås ihjäl. De blir brända levande, får ögonen utstuckna, blir hängda, stympade, plågade och dödade. Under tiden det sker skriker de naturligtvis, för det är det enda de kan göra. De kan inte försvara sig själva. Och de har ingen röst som räknas. Det är vi som har empati och förmågan att tala som måste göra oss hörda och tala för dem.

De som istället väljer att skratta åt utsattheten, övergreppen och dödandet, de drar skam över oss andra. Att dessutom välja att använda rollen som radiopratare till att sprida sin totala brist på empati och omdöme är det mer än beklagligt. Det är sjukt och fel.

Håller du med så bojkotta Mix Megapol och tala om för dem varför du gör det. Maila info@mixmegapol.se eller ring 020-314 314.

Anmäl också programmet “Sms-bikten”, inslaget den 16/10, till Granskningsnämnden: http://www.radioochtv.se/att-anmala/anmal-program/anmalan/ . Skriv att du anser det är djupt stötande och felaktigt att programledare skrattar åt ett avlivningsbrott och framställer det som lustigt att plåga djur. Understryk att det som ger skäl för anmälan är att det är en verklig händelse som framkallar dessa reaktioner och att sammanhanget inte ger anledning att uppfatta det hela som en satir eller dylikt.

Tack för att du delar det här inlägget så att fler kan reagera och agera. <3

 
Här är katthemmets anmälan:

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21