Det finns ett katthem!

Jag gick förbi veterinärkliniken och pratade med den kvinnan som hade hand om kattprojekten. 

Jag fick veta att de konstant hade “charity” priser på kastrering av katter. Oavsett vem som bokade tid, samt att arbetslösa fick kastrera gratis.

Det fanns två välgörenhetsorganisationer som arbetade med katterna på ön. Det var främst kastrering och annan veterinärvård som de samlade in pengar till och använde för att bekosta veterinärvård för de hemlösa katterna.

De uppmanade lokalbefolkningen att fånga in och komma med en katt som hade båda öronen intakta till veteriärkliniken för kastrering. De hemlösa katterna som kastreras tar man bort tippen på vänster öra. Det gör att det är lätt att se vilka som är kastrerade även på skygga katter, samt att man inte åker in med samma katt flera gånger till veterinären. Välgörenhetsorganisationen bekostar kastreringarna.

De hade en överenskommelser med flera hotell i området att om de hade en eller flera katter boende på området och att de då skulle ha ett eller flera kattcaféer som de skötte. Om någon katt blev sjuk eller skadad behövde de bara ta den till veterinärkliniken och välgörenhetsorganisationen betalade vården.

Flera katter hade varit med så länge att de kunde rutinerna och personalen kände katterna väl. Katterna var så bekväma att personalen moppade runt dem där de satt 🙂

Det finns ett katthem på ön! De jobbar med att hitta hem åt katter som man inte kan kastrera och släppa tillbaka. (TNR – Trap Neuter Return) Till exempel katter som har diabetes eller sköldkörtelproblem. Även vita katter försöker de hitta hem åt eftersom vita katter lätt utvecklar cancer när de är mycket i solen. De nya hemmen är främst i Tyskland.

Lokalbefolkningen är för det mesta vänligt inställda till katter. Dock blir folk irriterande när en population blir för stor. Att de då försöker bli av med katterna genom att förgifta dem.

Det finns även en jaktsäsong på katter! Det är tillåtet att skjuta en katt som befinner sig 300 meter eller mer från  ett hus. Det är mellan augusti och november som det är tillåtet.

Kastreringsprojekten har tagits positivt emot. I hotelletområdena är det nästan inget problem längre. De fanns några områden på ön som fortfarande har för stora populationer.

Eftersom det är ett milt klimat mår katterna bra och de matas av turisterna. I övrigt är det dåligt med mat. Jag försökte få klarhet i om det fanns bytesdjur att få tag på, men den frågan står obesvarad.

Annars var det kattaids (FIV) och leukemivirus (FeLV) som var de två sjukdomarna katterna drabbades av.

Jag fick kontaktuppgifter till det tyska paret som hade katthemmet på ön för att se om jag kunde ordna ett besök 🙂

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21