Uppdatering Anna-Lisia 

Jag har inte kunnat uppdatera om Anna-Lisia för att det uppstod ett problem och jag var tvungen att reda ut det innan jag kunde berätta vad som hände och det hela har även varit väldigt jobbigt för mig.

Anna-Lisia sågs hoppa på tre ben och hon fångades därför in akut. När hon kom till katthemmet var ett framben väldigt svullet och jag var ganska säker på att det var brutet. Jag åkte med henne till en klinik för undersökning och röntgen.

På kliniken fick jag beskedet att frambenet var brutet och att det inte fanns något som man kunde göra för att rädda det. Amputation var en möjlighet, men veterinären rekommenderade avlivning.

Jag tog Anna-Lisia med mig tillbaka till katthemmet för att sedan försöka hitta en veterinär som ville amputera benet eftersom jag visste att hon kunde få ett utmärkt liv på tre ben.

Anna-Lisia hade en kraftig inflammation i sitt brutna ben och hon var även väldigt mager när hon fångades in. Infektionen var tvungen att behandlas först och Anna-Lisia var även tvungen att äta upp sig, för att kroppen skulle klara av den planerade operationen.

Under det tid som Anna-Lisia skulle pigga på sig letade jag efter en klinik/veterinär som ville amputera. Jag upptäckte snabbt att det fannas en motvilja till det i Sverige. I andra länder är det väldigt vanlig med amputationer och djur klarar sig utmärkt på tre ben. När jag pratade med Silvia var hon osäker på att göra det själv eftersom hon inte amputerat ett ben tidigare och tanken var att operationen skulle ske på en klinik så en annan typ av sövning kunde användas. Jag ringde runt och skickade röntgenbilderna till flera olika kliniker, men utan att få napp.

Silvia pratade med olika kollegor och hon lyckades till slut hitta en duktig tysk kirurg som ville amputera Anna-Lisias ben och även göra utan kostnad. Operationen planerades till den 16 juni. Det kändes nu riktigt bra!

Anna-Lisia hade fått rosor på kinderna. Hon hade väldigt bra aptit. Hon hade gått upp 600 gram på två veckor. Hon åt samtidigt antibiotika och smärtlindring. Infektionen försvann och allt såg bra ut. Vi var på banan!

På operationsdagen blev Anna-Lisia sövd medan veterinärerna tittade på röntgenbilderna. När Anna-Lisia var sövd undersökte kirurgen henne och han upptäckte då att även hennes andra framben var brutet! Han kände även att knäskålen var brutet på det vänstra bakbenet och på det högra bakbenet var hälsenan helt av! Han sa att detta ställer allt i ett annat ljus… Jag förstod först inte riktigt vad han sa… När det sjönk in blev jag illamående och yr. Kirurgen sa att det inte var något att göra för Anna-Lisia nu än att låta henne somna.
– Men jag har sett henne gå på de andra tre benen!
– Katter är så, svarade kirurgen. De klarar en massa omöjliga saker. Det visar även att de klarar att leva på tre ben utan problem.

Sen frågade han om vad kliniken gjort för undersökningar på katten när vi var och röntgade. Han sa att skadorna var så uppenbara vid en undersökning att röntgen inte behövdes. Varför hade den första veterinären inte upptäckt dem?

Jag ville kräkas! Jag hade ju låtit henne leva i nästan en månad på katthemmet i tron att det bara var ett ben som var brutet!

Alla försökte lugna mig med att säga att det inte var mitt fel, men jag klandrade inte mig själv. Jag hade tagit ett beslut på den informationen som jag fått, men jag kunde ändå inte sluta tänka på att vi utsatt Anna-Lisia för ett lidande.

Det fanns nu inget annat att göra än att släppa iväg henne. Jag höll henne i min famn och smekte henne medan hon lämnade jordelivet…

Cecilia och Anna-Lisia
Cecilia och Anna-Lisia

 

Jag ringde för att prata med kliniken där Anna-Lisia blivit undersökt, men chefen var på semester, så jag fick vänta med att prata om det som hänt tills hen var tillbaka. Därför kommer uppdateringen först nu.

Vi har nu pratat och gått igenom det som hände och allt ska utredas. Jag är inte arg och jag vill inte skapa ilska hos er när ni läser detta. Jag vet att vi alla är mänskliga och vi kan alla göra fel. Iband händer sådant som inte får hända, vilket det gjorde här, men inget blir bättre av att ödsla energi på att vara arg, snacka skit, hata och tycka si eller så. Det vet vi alla att det bara skapar mer negativitet. Mer ilska, som föder mer hat osv. Helt fel! Så avstå från det är ni snälla <3

Jag och kliniken har en dialog och min förhoppning är att detta skapar nya rutiner så att det aldrig händer igen. Katthemmet kommer fortsätta att använda dem när vi behöver.

Jag vill också säga tack till alla som donerat pengar till Anna-Lisia. Tusen och åter tusen tack! Ni är underbara tillsammans <3

Jag vet inte riktigt hur vi ska göra med pengarna eftersom de är öronmärkta för Anna-Lisia. Jag ska fundera på om vi kan ordna någon fond i hennes namn eller vad vi kan hitta på. Det känns knasigt att bara låta pengarna falla in i verksamhetens alla hål som går att fylla…

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 123 161 20 01