Bilder i media 

TT säljer ofta bilder tagna hos oss till olika reportage. Blir lite kortslutning för mig när jag ser en bild på nätet och läser rubriken. Svårt att få ihop det ibland!

Förövrigt är artikeln inte helt rätt… Enligt Gustaf Svensson i artikeln är “katt-aids inte något stort bekymmer i Sverige eftersoma vi har förhållandevis få hemlösa katter“.  Observera “få” hemlösa!! Det är därför vi konstant har kö till katthemmet…?!

Vill du läsa artikeln kan du göra det här eller längre ner i inlägget.

Artikel
Artikel

 
Så här ser det ut i G8 (boxens namn) idag.

G8
G8

 

Vi använder fortfarande samma skyllt på dörren till katteriet. 

In till katteriet
In till katteriet

 
Larmet: Katt-aids sprids i Norge

Flera katter har har rapporterats sjuka i den dödliga sjukdomen. Nu senast upptäcktes den hemlösa katten Gilbert bära på sjukdomen när hantogs in till en veterinär i Sandefjord i Norge. Ett blodprov visade att det rörde sig om fullt utvecklad aids och Gilbert behövde avlivas i sviterna av sjukdomen.

I april i år insjuknade flera katter i Bodö och NRK Finnmark har tidigare rapporterat om katten Alfred som även han behövde avlivas på grund av sjukdomen.

Efter att ha fått in flera sjuka katter gick Rädda Djuren Telemark ut och slog larm och nu uppmanas alla kattägare i området runt Bugården i Sandefjorden att kastrera och sterilisera sina katter.  

Finns även i Sverige

Även om sjukdomen är ovanlig i Sverige, tycks den ha ökat på senare år. Det rör sig sammanlagt om ett 40-tal fall i Sverige varje år. 

– Från 2013 och framåt ses en ökning av antalet diagnosticerade fall, framförallt i Skåne och södra Sverige, säger biträdande statsveterinär Louise Treiberg Berndtsson vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Katter kan smittas genom slagsmål eller parning, där bett och sår är det allra vanligaste. Katt-aids liknar den mänskliga versionen av sjukdomen, men är artspecifik och kan inte smitta andra djurarter eller människor. 

Viruset heter felint immunosuppresivt virus, FIV, och smittar likt HIV, i huvudsak via blodet och gör katten mottaglig för infektioner som annars hanteras av djurets immunförsvar. 

– Kronisk trötthet, att katten magrar av och blir allmänt dålig är typiska symptom. Immunförsvaret försvagas och katten drar ofta på sig andra infektioner, säger Gustaf Svensson, chefsveterinär på Blå Stjärnan djursjukhus i Göteborg. 

Veterinären: Sommarkatter kan bli ett problem

Enligt Gustaf Svensson kan en av anledningarna till att katt-aids inte är ett stort bekymmer i Sverige vara att vi har förhållandevis få hemlösa katter. Det är betydligt vanligare att hemlösa katter inte är kastrerade och oftare råkar i slagsmål.

– Sommarkatter, där katten tvingas slåss för sin överlevnad efter att den lämnats av en semestrande familj, kan tänka sig bli ett problem, men vi har rätt bra djurskyddsorganisationer som tar hand om dem, säger Svensson.

Det finns idag inget känt botemedel mot sjukdomen. De katter som smittas behöver hållas inomhus och borta från andra katter, alternativt avlivas. 

– Generella råd är att framförallt kastrera sin hankatt och att om man ser vildkatter att man kontaktar djurskyddsorganisationer som kan ta hand om dem, säger Gustaf Svensson.

Alicia Heimersson

Bohusläningen 

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 123 161 20 01