Problem med soporna

Vi genererar ju en hel del sopor på katthemmet och då främst i form av strö och en del bajskorvar. Vi har valt att använda ett träströ eftersom det är brännbart och kan även användas i kompost om man vill. Vi har åkt med en släpkärra med säckar i veckan till sopstationen och slängt det i brännbart. 

Denna vecka när Jan var i väg med en veckas avfall, så blev personalen på sopstationen intresserad av våra säckar och frågade vad det var i säckarna och om det var ett företag som slängde säckarna. Jan var ärlig och sa att det var 90 % träströ och resten var kiss och bajs från katter på katthemmet, samt att vi var en ideell förening.

Personalen rynkade på pannan och trodde inte att det var rätt att kasta det i brännbart. Jan stod på sig och sa att det minsann var brännbart och även komposterbart om man ville. Personalen sa att kattsand kastas i icke brännbart. De tyckte att bajset skulle ligga i en latrintunna. De skulle prata med sin chef vid tillfälle.

När Jan kom tillbaka till katthemmet, så ringde han till kommunen för att fråga vad som var rätt. De kunde egentligen inte svara på frågan heller. Vad gör man av träströ i större mängder som används i kattlådor? Vi vet att andra katthem som använder pappersströ kastar sitt avfall i brännbart på sopstationen.

Jan frågade om ett större sopkärl  på 660 liter som man kan hyra och som då töms en gång i veckan för 9 270 kr om året. Det innebär 178 kronor i veckan och det är inte mycket med tanke på den tid vi skulle spara på att slippa lasta släpet och köra iväg med soporna. Problemet visade sig då att även om man fick lägga allt strö i det sopkärlet, så tyckte inte handläggaren på kommunen att man kunde ha kiss och bajs i de påsarna. Sopbilen skulle då bli jätte äcklig… Precis som att bajsiga blöjor och rutten mat inte äcklar ner sopbilen alls…

Handläggaren föreslog att vi skulle lägga allt bajs i latrintunnor, för att sedan lämna in dem.  Nu finns de kärlen bara på 24 liter och det kostar 360 kronor per kärl att lämna in dem. Vi skulle säkert fylla ett sådant kärl på en dag… Det skulle bli väldigt dyrt på ett år! Närmare bestämt 131 400 kronor.

Då kom förslaget att vi skulle kunna ha en kompost på katthemmet där vi skulle lägga allt från lådorna. Snacka om storlek på komposten vi måste ha! Och även då ett stort antal komposter för att täcka behovet. Då blir det bara komposter på tomten och ingen uteträdgård till katterna, som jag drömmer om.

Så vad ska vi göra av innehållet från lådorna?

_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670