Sveriges radio

Norrtälje katthem i strid mot Länsstyrelsen


Cecilia Arnström och katten Ralle. Foto: Per Enerud / Sveriges radio

 
I går berättade vi om den nya djurskyddslagen som kan påverka hur bland annat hemlösa katter tas omhand. I dag ska vi till Norrtälje katthem, som tar hand om förvildade utekatter – och som hotas av stängning.

Länsstyrelsen har synpunkter på hur verksamheten sköts. Framförallt anser länsstyrelsen att katthemmet bör avliva katter som inte utplaceras i familj inom tre månader.

Cecilia Arnström visar runt på Norrtälje katthem i Grovsta, någon mil söder om Norrtälje stad. Ett rum med nio burar, i varje bur – ett par katter, en kattlåda, lite klättermöbler. Cecilia Arnström kan namnen på alla sina kunder och hälsar på den svarta katten Helen, som svarar med att spinna närmast öronbedövande.

– Hon är en ungkatt som dumpades här utanför i en transportbur. Jag vet ingenting om hennes bakgrund. Men hon är jättekelig, jättetrevlig – det märks att hon har bott i en familj, säger Cecilia Arnström.

Hon tar hand om de katter som ingen vill ha: sommarkatter, hittekatter, bortsprungna, bortjagade, bortslängda – just nu bor över sjuttio katter i det katthem hon driver, men verksamheten hotas – länsstyrelsen i Stockholms län är inte nöjd med att hon har katter som bott på hemmet i flera år.

– Vi har fått förelägganden på flera punkter. Jag har påvisat att de har fel i flera av punkterna, men det är en punkt där länsstyrelsen inte ger med sig – och det är att de anser att vi ska avliva katter som varit här i tre månader och fortfarande är skygga.

Om länsstyrelsen får rätt i det här fallet tror Cecilia Arnström att de kommer använda detta mot alla katthem i landet.

– Det skulle bli ett ramaskri! Det finns ju inget katthem som avlivar friska djur efter tre månader!

En av katterna som Cecilia skulle tvingas avliva är Ralle – en randig hankatt som bott i katthemmet i två år. Och det märks att tanken på att avliva Ralle upprör henne.

– Det är helt orimligt att avliva friska djur!

Per Enerud
per.enerud@sverigesradio.se

_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670