Dispens

Jag har ansöka om dispens hos Jordbruksverket för att kunna hålla 25 vuxna katter eller 30 växande katter vid ett och samma tillfälle med tillsyn av personal ute i utegården. Enligt SJVFS 2008:5 3 KAP 4 §: ”Ett förvaringsutrymme får inte rymma fler än 15 vuxna eller 20 växande djur.”

Utegården är inte klar ännu, men när man ser denna stora yta som är nästan 100 kvm, så vill jag inte dela in den i mindre boxar. Jag vill att utegården ska vara en stor aktiveringsplats. Att katterna ska kunna springa, busa, jaga varandra, klättra och bre ut sig. Om vi delar in utegården i mindre utrymmen blir det bara en förflyttning av katterna från en box inomhus till en box utomhus. Tanken är att också att de individer som bor länge på katthemmet ska få känna sig mer fria. Min tanke var att på detta sätt maximera tillfredställelsen av katternas behov.

Katterna som bor på ett katthem anpassar sig snabbt till att bo i grupper och de trivs också med det. Man kan ofta hitta ett dussin katter ligga på en hylla i solen eller att två, tre katter trängs i ett gömme. Vi anpassar alla grupper, så att harmoni uppstår. Det är väldigt få individer som inte uppskattar sällskap av andra katter.

Med stor erfarenhet av att hålla katter i grupp och genom att känna de olika individerna väl känner vi oss mycket trygga med att kunna hålla en större grupp vuxna katter på denna stora yta och önskar kunna hålla fler än 15 vuxna katter vid ett och samma tillfälle i denna otroligt stora utegård.

Jordbruksverket avslog min ansökan med motiveringen att de ser inget hinder till att dela upp utegården i mindre boxar, så Jordbruksverket kan därför inte se att det finns några särskilda skäl till att medge dispens. Vad hände med att det skulle vara en stor aktiveringsplats?

Vem har kommit fram till att just 15 vuxna katter går att ha ihop? Om man tar in ytterligare en katt i gruppen… Vad händer då?!

_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670