Vad ska hända med Kattcenter?

Den 19 september 2012 gör Länsstyrelsen en kontroll riktad mot verksamheter med katt. Vid denna kontroll noterar Länsstyrelsen brister.

Kattcenter försöker möta Länsstyrelsens punkter i den kontrollrapport som kom den 3 oktober 2012, men får inte igång någon dialog med Länsstyrelsen.

Den 14 november 2012 förelägger Länsstyrelsen Kattcenter med 8 punkter:

  1. Länsstyrelsen vet inte hur många katter som fanns på anläggningen vid tidpunkten för inspektionen och man har i efterhand gissat och uppskattat med hjälp av anteckningar och kommit fram till minst tre (3) olika förslag på hur många katter som fanns i lokalen. Man har även valt att räkna kattungar under 12 veckors ålder som vuxna individer, trots att en kull räknas som en individ, och man kommer då fram till att det förmodligen fanns för många katter i lokalen och väljer att förelägga Kattcenter med att överskrida sitt § 16 tillstånd.
  2. Länsstyrelsen har räknat fel på kvadratmetermåtten på flera olika boxar och trots att Kattcenter påpekar detta, anser Länsstyrelsen att måtten är fastställda. Vi har visat med ritningar och tidigare mätningar gjorda av Länsstyrelsen att de har gjort räknefel, men ändå föreläggs vi för att hålla katterna på för små ytor.
  3. Vi håller inga katter i bur förutom vid transport och vid uppvak efter kastrering, men Länsstyrelsen förelägger ändå Kattcenter med att inte hålla katter i bur.
  4. Vi föreläggs att inte omplacera katter som inte är hanterbara efter tre (3) månader. Katterna ska heller inte få placeras i jourhem. Hela vår verksamhet bygger på att rehabilitera katter till att få ett nytt hem. Att sätta en tidsbegränsning anser vi vara helt orimligt och det finns heller inget stöd i lagen för detta beslut.
  5. Vi föreläggs för att, Länsstyrelsen vill säkerställa, att vi inte särar på mor och ungar innan ungarna uppnått en ålder på 12 veckor.  Detta är inget som någonsin har skett eller kommer att ske, och det är fel av Länsstyrelsen att förelägga Kattcenter för att vi kanske kommer att begå ett brott.
  6. Länsstyrelsen förelägger Kattcenter att inkomma med samtliga journaler. Vi har inget emot att visa upp våra journaler, även om det inte finns något stöd i lagen för det och det är onödigt hårt att förelägga oss för att få ta del av uppgifterna.
  7. Länsstyrelsen förelägger Kattcenter för att de vill veta var de katter som finns i jourhem finns. Vi har givit Länsstyrelsen dessa uppgifter även om vi anser att de inte har laglig rätt till privata personers uppgifter enligt PUL.
  8. Länsstyrelsen förelägger oss att vi ska inkomma med en individuell åtgärdsplan för varje katt, vilket är något som vi har gjort, även om Länsstyrelsen saknar stöd i lag för detta.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten.

Kattcenter sökte den 26 november 2012 tillstånd för nya tillfälliga lokaler som bestod av tre rum på 22-24 kvm vardera.

Den 29 januari 2013 gjordes den första besiktningen av den nya lokalen.

Den 27 mars 2013 kom kontrollrapporten på besiktning där Länsstyrelsen meddelade att ett nytt tillstånd av de nya lokalerna inte kunde ges på grund av att hänsyn ska tas till om sökande var lämplig att bedriva verksamheten och eftersom brister noterats i tidigare kontroll ville Länsstyrelsen avvakta utgången av dessa innan beslut om utökat tillstånd skulle tas.

Under samma besiktning, som utfördes den 29 januari 2013, gjordes även en uppföljande kontroll av djurhållningen med anledning av Länsstyrelsens föreläggande, som hade överklagats och där dom då ännu inte hade meddelats.

I kontrollrapporten som kom de 5 mars 2013 tog Länsstyrelsen åter igen upp flera av de brister som sedan tidigare överklagats till Förvaltningsrätten.

I det yttrande som Kattcenter skickat in den 22 mars 2013, för att bemöta Länsstyrelsens rapport, kritiserar vi åter igen Länsstyrelsens sätt att räkna katter, att Länsstyrelsen inte räknar med det faktiska utrymme som används, Länsstyrelsens syn på burförvaring, samt Länsstyrelsens sätt att bedöma att katter ska avlivas för att de inte utvecklas tillräckligt snabbt och att Länsstyrelsen inte ser till helheten. Slutrapporten för kontrollen den 29 januari 2013 har till dagens datum ännu inte kommit.

Den 21 maj 2013 tar Kattcenter del av Förvaltningsrättens dom där de avslår överklagan. Notera att denna dom ännu inte har vunnit laga kraft då tiden för överklagan inte löpt ut.

Den 22 maj 2013 lämnar Länsstyrelsen en underrättelse till Kattcenter om beslut om avslag av ansökan och om beslut om återkallande av tillstånd där man hänvisar till domen i Förvaltningsrätten, en dom som ännu inte vunnit laga kraft, samt att man överväger att förbjuda den del av verksamheten som omfattas av kraven i §16 av djurskyddslagen, vilket är hela verksamheten…

Länsstyrelsen får inte fatta ett beslut baserat på en dom i Förvaltningsrätten som ännu inte vunnit laga kraft, samt att slutrapporten för den senaste besiktningen som gjordes den 29 januari ännu inte är klar, där flera fel gjorda av Länsstyrelsen påpekats.

Har de undanhållit denna sista rapport, för att Länsstyrelsen måste backa i punkterna när vi påpekat deras misstag? Och då kan de inte återkalla tillståndet som de tänkt. Alla papper har varit klara att skickas till oss. De har bara väntat på domen. Kolla datumen. Känns verkligen uttänkt och planerat. Och även vägra att komma ut och besiktiga det som är nytt, för det skulle ju också innebära att bristerna är åtgärdade och då kan de inte ta vårt tillstånd. Kan inte låta bli att tänka konspiration, prestige och maktmissbruk!

Allt detta har också gjort att polisen inte vill samarbeta med oss och vi har förlorat en stor inkomst, som skulle kunnat hjälpa ännu fler katter.

Handlar detta även om att få ett prejudikat angående icke socialiserade katter?

Detta är Länsstyrelsens inställning till forskning:

Länsstyrelsen har tagit emot referenser till flera olika studier om katter och deras beteende samt frågor om vilka studier länsstyrelsen bygger sitt arbete på. Länsstyrelsen arbetar inte utifrån enskilda forskningsstudiers resultat utan utefter den lagstiftning som Jordbruksverket är ansvarig myndighet för på föreskriftsnivå, det är Jordbruksverkets ansvar att utforma lagstiftningen i enlighet med aktuell forskning. En fortsatt diskussion kring forskning med Länsstyrelsen är därför inte relevant.

Den generella frågan om övergivna och/eller förvildade katter ingår i utredningen om ny djurskyddslag. Utredningen har varit på remiss och arbete pågår på landsbygdsdepartementet. Om och när en ny lagstiftning finns på plats kommer Länsstyrelsen givetvis att arbeta utifrån det lagstöd som den nya lagstiftningen kommer att ge.

 _____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670