Saxat från Facebook:

Fler och fler katthem tvingas att lägga ner sin verksamhet för hemlösa katter på grund av de inte kan uppfylla länsstyrelsernas krav. Det handlar då inte om att katterna skulle vara vanskötta, utan till exempel om att det fattas någon centimeter i takhöjd, att katthemmet tar hand om skygga katter eller att det saknas fulltutrustade karantänutrymmen.

I Eskilstuna-Kuriren 2013-06-24 kunde man läsa att katthemmet i Mariefred tvingas lägga ned då de ej har råd att bygga om sin karantän utifrån de krav Jordbruksverket ställt upp. Det är absurt att fler och fler katthem tvingas lägga ned sin verksamhet då de så väl behövs. Med tanke på hur förslaget till ny djurskyddslag är utformat så borde varje kommun vara mån om att det fanns ett lokalt katthem och därför stötta verksamheten ekonomiskt, även Göteborgs Katthjälp har stora problem med länsstyrelsen,  som inte vill förlänga tillståndet på grund av att de jobbar med Trap Neuter Return-metoden för förvildade katter, en metod som är lagligt även i Sverige.

Norrtälje Katthem (på bild) är en annan förebild där länsstyrelsen har informerat katthemmet om att man har för avsikt att dra in deras tillstånd på grund av att man tar emot skygga katter.

Samtidigt har dessa länsstyrelser inga problem med hur t ex minkar och höns hölls i djurindustrin, trots att även dessa djur ska tas om hand enligt samma djurskyddslag som bland annat stadgar att ”Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom” och att ”Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.”

Hur kan detta vara möjligt?

Svenskt Djurskydd?

 

Djurskyddets katthem tvingas stänga

Länsstyrelsens krav blev för tuffa för Djurskyddet i Mariefred. Nu tvingas de stänga ner katthemmet.

De sex katterna som bor där för tillfället måste ha fått nya hem senast den första augusti, för då stängs verksamheten ner.

– Det är så mycket regler vi måste uppfylla. Det går inte längre, vi måste lägga ner katthemmet, säger Eva Söderberg vid Djurskyddet i Mariefred.

Det är framför allt karantänsavdelningen som är för dålig. Den behöver en sluss och indraget vatten, men det finns för lite plats och pengar för att Djurskyddet ska ha råd att ordna det. I fortsättningen kommer de i stället bara fortsätta med sin smådjursverksamhet och ta hand om övergivna kaniner, höns och ankor.

– Men vi sviker inte katterna, säger Eva Söderberg och berättar att de fortfarande kommer ha möjlighet att placera ut några enstaka katter genom jourhem.

Otilia Bogen

Sex katter behöver hitta nya hem innan den första augusti, för då läggs katthemmet i Mariefred ner.  Foto: Otilia Bogen

Sex katter behöver hitta nya hem innan den första augusti, för då läggs katthemmet i Mariefred ner.
Foto: Otilia Bogen

_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670

This entry was posted in Katthem and tagged , , . Bookmark the permalink.