Forskare: Nära medicin mot kattallergi

Tillhör du den miljon svenskar som lider av kattallergi? Snart kan du slippa rinnande ögon, hosta och snuva. Brittiska forskare tror sig ha hittat botemedlet – som kan finnas på marknaden inom fem år.

Foto: Niclas Hammarström
Foto: Niclas Hammarström

 

Mer än var tionde person i Sverige är överkänslig mot katter.

Nu tror forskare vid det anrika universitetet i Cambridge att de kan ha hittat botemedlet.

Genom att studera kattallergenet – som finns i kattens päls, saliv och talgkörtlar – har de lyckats kartlägga vad som händer vid en allergisk reaktion.
– Det öppnar för att en helt ny typ av läkemedel skulle kunna behandla allergin, säger doktor Clare Bryant, ledare för forskargruppen, till The Telegraph.

”Skulle göra livet enklare”

Bara genom att ta ett piller eller använda inhalator skulle en allergiker i framtiden kunna busa med katter utan att få allergiska reaktioner.

Enligt forskargruppen kan läkemedlet finnas på marknaden inom fem år.

Som det ser ut i dag är det främsta botemedlet mot kattallergi att helt enkelt inte vistas i närheten av katter.

Kattallergikern Bertil Orrby, 62, från Stockholm välkomnar ett botemedel.
– Det skulle göra livet mycket enklare, säger han.

Hade ständiga förkylningar

Det var i 30-årsåldern som Bertil Orrby fick veta att han var allergisk mot pälsdjur. Då hade han två katter hemma.
– Jag jobbade som svetsare på den tiden och tänkte att mina ständiga förkylningar berodde på arbetsmiljön. Men det var lite märkligt att jag alltid kände mig sjukare på helgerna och friskare i svetsarröken.

Till slut fick han reda på att det var pälsdjursallergi – och fick göra sig av med katterna.

Foto: COLOURBOX
Foto: COLOURBOX

 

”En social sjukdom”

Forskaren Hans Grönlund, på Karolinska Institutet, är specialiserad på allergiska sjukdomar. Han har hjälpt forskarna på Cambridge att ta fram kattallergenet och är medförfattare till forskningsrapporten.
– Det är en social sjukdom. Framför allt bland barn som till exempel inte kan vara med kompisar som har skaffat katt. Det påverkar väldigt många, säger han.

Upptäckten ett viktigt steg

Arbetet med att ta fram och kunna presentera de nya upptäckterna har pågått i fem-sex år. Hans Grönlund är dock inte lika hoppfull om att botemedlet kommer finnas till försäljning inom en snar framtid.
– Jag vet inte om just den här artikeln kommer bana vägen för botemedlet, men det är ett viktigt steg.

Johan Wikén
Aftonbldet

Kattallergi

Över tio procent av befolkningen lider av kattallergi. Det är den vanligaste formen av pälsdjursallergierna. Oftast utvecklas allergin redan i barndomen eller i tonåren och besvären blir oftast mindre ju äldre man blir. Symptom kan vara rinnande näsa, nysningar och kliande ögon. Men det kan också leda till astma.

Katten producerar flera allergen. Men det är huvudallergenet Fel d 1 som ligger bakom i stort sett alla allergiska reaktioner. Nu har forskargruppen från Cambridge kartlagt varför reaktionerna uppstår. Vilket tros kunna bana väg för att hitta ett botemedel.

Källa: Wikipedia/Cambridge

_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670