Svar från Landsbygdsministern

Cecilia och Jan!

Tack för att ni skrev till mig om er situation. Jag har tagit del av era synpunkter på djurskyddskontrollen och jag är ledsen att ni har upplevt djurskyddskontrollen som något mycket negativt.

Det är riktigt att myndigheterna genom rådgivning, information och på annat sätt ska underlätta för enskilda att följa djurskyddslagstiftningen. Jordbruksverket har, som central förvaltningsmyndighet på djurskyddsområdet, bland annat till uppgift att samordna länsstyrelsernas djurskyddskontrollverksamhet för att exempelvis se till att lika fall behandlas lika. I denna funktion har Jordbruksverket bland annat utfärdat föreskrifter om djurskyddskontrollen samt beslutat om kontrollvägledningar och checklistor till stöd för utförandet av kontrollen. Jag vet vidare att länsstyrelserna arbetar förebyggande med information och utbildning för bland annat djurägare.

Den svenska grundlagen tillåter inte att en minister blandar sig i enskilda ärenden. Detta innebär att jag inte kan uttala mig om riktigheten i en länsstyrelses handläggning av ett enskilt ärende eller beslut som Länsstyrelsen har fattat i just ert fall. Har man synpunkter på handläggningen av ett ärende så kan man vända sig till Riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO). JO är den instans som har till uppgift att utöva tillsyn över tillämpningen av lagar och andra författningar och JO kan kontrollera att enskilda får en lagenlig och korrekt behandling från myndigheternas sida. JO kan dock inte ändra ett beslut. Är man missnöjd med innehållet i ett beslut kan man i regel överklaga till högre instans inom den tid som anges i beslutet.

Vänliga hälsningar

Eskil Erlandsson
Landsbygdsminister

_____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670