Namninsamling mot Länsstyrelsens maktmissbruk

En djurskyddshandläggare har extremt mycket makt och de kan helt godtyckligt ta egna beslut utan att ifrågasättas eller ställas till svars för dem.

Det verkar vara många saker som är upp till den enskilda handläggaren för att se fakta och tolka föreskrifterna efter eget tycke. De skriver om, lägger till och ta bort ord ur en lagtext, men vad händer med rättssäkerheten när handläggarna agerar på detta sätt?

T.ex. att Länsstyrelsens handläggare hävdar med bestämdhet att 4,64 kvm + 4,49 kvm blir 5,22 kvm. När Norrtälje Kattcenter påpekar att det inte kan stämma får de som svar att ”det måttet anses fastställt”, vilket i sin tur leder till att Länsstyrelsen förelägger för burhållning. Det finns inget intresse att ta reda på om man har korrekta fakta innan man tar beslut i ett ärende.

Inspektörerna har utan veterinärmedicinskutbildning och utan att träffa berörda katter bedömt att minst 9 katter lider så otroligt i Norrtälje kattcenters omvårdnad att beslut ska tas om dessa katter ska omhändertas. Man går då även emot den veterinär som är ansluten till dem och säger att hans bedömning av de katter som lider inte är riktig.

Många bevis och intyg finns som talar för att Länsstyrelsens beslut är grundade på felaktiga uppgifter och räknefel, och som även visar att Länsstyrelsen gjort en mycket bristfällig utredning, haft en bristande lyhördhet och en obefintlig kommunikation med Norrtälje Kattcenter, vilket innebär att man brutit mot flera rättsprinciper och förvaltningslagar.

Vi har kontaktat enhetschef Kent Jansson för att berätta vad som händer på golvet och påkalla uppmärksamhet på detta. Kent Jansson vill inte kännas vid att djurskyddskontroller går till på detta sätt. Han menar att Länsstyrelsens handläggare strävar efter att använda åtgärder som ingriper så lite som möjligt i människors liv och verksamhet. Att de arbetar för en djurskyddskontroll som är likvärdig, rättsäker och har hög kvalitet och effektivitet. Han menar att kommunicering under och efter en kontroll är mycket viktig för att få fram ett korrekt beslutsunderlag.

Ändå har Länsstyrelsen meddelat att de ska ta beslut om att häva §16 tillståndet och förbjuda den del verksamheten som har med katt att göra. Det är som att Norrtälje Kattcenter dömts till dödstraff för snatteri, där det heller inte finns bevis för att de har snattat!

Vi protesterar mot att Länsstyrelsens handläggare inte utreder tillräckligt, inte kommunicerar, tolkar lagar och föreskrifter efter eget tycket och att de ofta är allt för kraftfulla i påföljderna till deras beslut. Att de hellre stänger ner ett välfungerande katthem än att kommunicera och rätta till de fel som begåtts. Det får inte gå till på det här sättet!

Med vänlig hälsning

Undertecknade med 2 506 underskrifter (se bilaga)

 _____________________________________________
Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670