Kastrering eller sterilisering?

Nästan alla jag pratar med säger att hankatter kastreras medan honkatter steriliseras.

Nu är det så att alla katter, oavsett kön, kastreras. Det är helt enkelt fel att säga att en honkatt är steriliserad.

Skillnaden mellan kastrerad och steriliserad är att när man kastrerar så tar man bort könsdriften genom att man opererar bort äggstockarna. Man tar även bort livmodern, för att undvika att katten får problem i framtiden, som till exempel cancer. På hanarna tar man bort testiklarna.

Vid en sterilisering knyter man bara av äggledarna och lämnar kvar äggstockar och livmoder, det gör att äggen inte kan komma ner i livmodern och bli befruktade. En sterilisering skulle göra att en honkatt fortsatte att löpa och leta partner, men det skulle inte bli några kattungar.

Samma sak på hanar. En sterilisering på en hane innebär att man knyter av sedesledaren och hindrar spermier från att träffa på ett ägg vid samlag. Det bevarar hanens könsdrift, önskan att vandra, slåss om revir och tjejer.

Man vill ju ha bort könsdriften och därmed är det en kastrering man gör på både honor som hanar. De mår mycket bättre efter en kastrering. De blir lugnare och mer harmoniska. Håller sig nära hemmet. Bråkar inte med andra katter.

En katt ska kastreras vid sex månaders ålder. Alltså innan den blir könsmogen. På så sätt undviker man att man får en oönskad kull kattungar på halsen eller att hankatten vandrar iväg för att hitta tjejer.

Många väntar för länge med att kastrera och det gör att en del katter blir ofrivilligt hemlösa för att de vandrar iväg för att hitta en partner.

För att undvika att det händer, så är en bra reglel; En katt som inte är kastrerad och id-märkt ska inte få gå ut!

Om alla som skaffade kattungar följde den enkla regeln, så skulle mycket lidande hindras och den stora populationen hemlösa katter i Sverige skulle minska drastiskt!

image

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21