Något viktigt som ofta glöms bort

Viktiga ord från Vaxholms katthem:

Hej, jag heter Aslan och är ny här på katthemmet.  Men jag tänkte ändå passa på att ta upp ett ämne,  som…  är lite svårt, lite känsligt…  för jag vet att ni människor sällan vill tänka på att allting har ett slut.
Men har DU planerat för DINA katter om det som inte får hända plötsligt händer? Få människor har en reservplan för sina husdjur om ägaren plötsligt dör eller insjuknar i en allvarlig sjukdom som gör det omöjligt att ta vara på sina älsklingar.  Det är en fråga få vill tänka på, men för oss, husdjur, är den planeringen ovärderlig.
För sanningen är att många katter ofta blir helt lämnade till sitt öde, när husse eller matte har gått bort.
Jag önskar jag kunde säga att det vore en ovanlighet att en hemlös misse som fångas in visar sig vara märkt.  Och när ägaren spåras är han / hon avliden.  Och anhöriga står helt frågande när vi frågar varför de inte tagit hand om djuren.  Svaret blir ofta
– Men jag kan inte ha katt, jag är ingen kattmänniska!
– det funkade inte jag bor ju i stan!
– Jag trodde den skulle hitta ett nytt hem. – Jag har inte tid….
Men tyvärr på katthem runt om i Sverige är detta en verklighet.
Ursäkterna vi får höra är många,  men sanningen är att de flesta är mer intresserade av bilen,  av lägenheten, av sommarstugan och av finporslinet under en bouppteckning än av det älskade husdjuret.
Själv hade jag och Aston tur.  När min husse insjuknade och inte längre kunde ta hand om oss husdjur, inte längre mindes att han faktiskt hade husdjur.  Så var det en familj  som bodde 1 mil bort från gården som åkte förbi för att se om allt verkligen stod rätt till. Och… Ja… det gjorde det ju inte,  för vi var egentligen 3 katter,  och massor av höns…  Men bara Aston, jag och tuppen var fortfarande vid liv.
Så snälla snälla.  Jag vet att tanken är läskig, svindlande och fruktansvärd. Men vem tar tand om DINA älsklingar om olyckan är framme. Har du frågat dina vänner, dina barn, dina grannar?  Har du en plan?  Visst är det roligt för farmor att få sälskap av en katt nu när hon blivit ensam,  men vad har du för plan för katten sedan? En katt kan bli 20 år!
Finns det en plan,  så blir det så mycket enklare den dag chocken, sorgen, sjukdommen är framme. Så snälla,  våga fråga, våga planera, för vi kan inte planera för oss själva.
/ Aslan

image

Alslan

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21

This entry was posted in Katthem and tagged , . Bookmark the permalink.