Döda inte din hund i onödan

Det här är en artikel från 2004, men fortfarande, om inte mer, aktuell!!

Det är många friska djur som avlivas helt i onödan. Man hade kunnat omplacera dem med en liten ansträngning. Det är enkelt att avliva och så är man av med problemet fort. En del vill hellre att djuret är dött än lever med någon annan!

Jag har berömt de få veterinärer som vägrar avliva friska djur. Det jag inte visste var att det var ett tjänstefel att vägra! Det är faktiskt riktigt sjukt!

Veterinären: Jag vägrar att avliva friska hundar

Varje dag avlivas friska hundar och katter. Veterinären Bozenna Montwill vägrar – och begår medvetet ett tjänstefel. Nu har hon polisanmält sig själv.

image
Bozenna Montwill

 
Varje vecka får Bozenna Montwill flera samtal från djurägare som vill avliva helt friska sällskapsdjur.
– Det handlar framför allt om katter och marsvin, men även hundar är vanligt, säger hon.
Familjens kelgris offras när en ekonomisk kris uppstår, när någon blir allergisk – eller när det är dags för semester.

Enkel lösning
– Det är alldeles tydligt att somliga djurägare inte orkar eller vill försöka placera om sitt djur. Det blir en enkel lösning att avliva , säger Bozenna Montwill.
Det är helt tillåtet enligt djurskyddslagen. Men Bozenna Montwill har fått nog.
– Jag mår fruktansvärt dåligt av att tvingas avliva de här djuren. Min uppgift som veterinär är att rädda liv. Så nu vägrar jag.
Varje gång hon säger nej begår hon tjänstefel. Därför har hon polisanmält sig själv.
– Jag bryter ju mot djurskyddslagen. Men många gånger går det att omplacera djuren i stället för att låta dem dö i onödan. Det borde vara förbjudet att avliva friska sällskapsdjur.

“Vår rätt”
Det finns ingen statistik över hur vanligt det är att friska husdjur avlivas. Men på Djurskyddsmyndigheten i Skara ser man det inte som ett stort problem.
– Vi har tagit oss rätten att styra över djurens liv och död. Om en djurägare kommit fram till att ett djur måste avlivas så är det en veterinärs jobb att göra det – även om djuret är friskt, säger Torsten Jakobsson, chef på sällskapsdjursenheten.

Minskat lidande
Han tycker att avlivning är ett bra alternativ.
– Om folk inte kan ta hand om sina djur så ska de vända sig till veterinären som har utbildningen och möjligheterna att hjälpa till att ge djuren ett bra slut med så lite lidande som möjligt.

Adam Reuterskiöld , Fatima Johansson
Aftonbladet

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21