Katterna i Uttervik

Ett inlägg publicerades 25 maj med frågan “är detta lagligt?” och så bifogades en bild på ett anslag om att en samfällighetsförening skulle fånga in förvildade katter. Detta upprörde många och inlägget delades snabbt.

image
Anslag

 
När det kom till kännedom försökte SVEKATT få kontakt med samfällighetsföreningen och erbjuda dem hjälp och efter att man skapat kontakt var de mer än villiga att få hjälp.

Detta uppmärksammades även i media. www.sn.se

Ewas samtal räddade livet på katterna i Uttervik

Herrelösa katter skapade problem i sommarstugeområdet Uttervik utanför Nyköping och samfällighetsföreningen visste inte vad de skulle göra. Katthemmen som de kontaktade kunde inte hjälpa och till slut blev de desperata. Katterna skulle fångas in och avlivas, det fanns ingen bättre lösning.

– Det grundläggande problemet som har funnits i många år är att personer tar hand om en sommarkatt och sedan lämnar den när de flyttar hem till stan, berättade Staffan Tilling, som är vice ordförande i samfällighetsföreningen, till SN på torsdagen.

Lappar sattes upp i sommarstugeområdet som informerade alla kattägare att hålla sina katter inne eller förse dem med halsband eller annan märkning. Under tre veckor skulle de förvildade katterna samlas in. Detta gjorde många av de boende upprörda och när lappen delades på Facebook startades gruppen “Stoppa avrättningen av katterna i Uttervik”.

Det stora engagemanget fick Svenska kattskyddsförbundet att reagera. Ewa Edström, förbundets vice ordförande, tog kontakt med Staffan Tilling i Utterviks samfällighetsförening.

– De är absolut inga katthatare. De har verkligen försökt, men inte lyckats, säger Ewa Edström.

– Stefan blev oerhört lättad och tacksam när vi hörde av oss.

Svenska kattskyddsförbundet, Svekatt, organiserar ett antal katthem och har gjort samarbeten av det här slaget tidigare. Under torsdagen började arbetet med att bilda en grupp som ska åka ut till Uttervik och fånga in katterna.

– Det viktigaste just nu är att rädda katterna, men det stora bekymret är att katterna föder sina ungar nu och det ligger antagligen en del kattungekullar i området, säger Ewa Edström.

Klarar sig kattungarna ute?

– Ja, de fryser inte ihjäl, men de måste ha sin mamma. När vi börjar fånga in katterna måste vi vara uppmärksamma så att vi inte får med oss diande mammor.

Vad ska man göra om man hittar en kull kattungar?

– Låt ungarna vara i fred och kontakta oss. Vi behöver få med hela familjen, mamman finns någonstans i närheten.

Svekatt kommer att sköta det mesta av kommunikationen via Facebookgrupper som de startar upp. Exakt när katterna ska börja fångas in är oklart.

– Vi är en ideell organisation och mycket är beroende på när kattfångarna kan. Jag kan tänka mig att det blir många helger framöver, säger Ewa Edström.
SN.se
KARIN BERNHARDSSON

image
Ewa Edström

 

Detta kan nu läsas på samfällighetsföreningens hemsida:

image
Information

 
Nu är det helt klart att Svekatt kommer att samarbeta med samfälligheten i Uttervik och hjälpa till med infångningen av katterna. De sätter i gång förberedelserna direkt. De kommer också att starta en insamling för att täcka kostnaderna för kastrering, vaccinationer, id-märkning och ev. veterinärvård som behövs. Alla gåvor mottages tacksamt på SVEKATTs konton:
Plusgiro 63 31 76-3
Bankgiro 840-7827
Swish 1231873074
och de ber alla märka inbetalningen med “Uttervik”.

För er som vill följa arbetet i Uttervik kan göra det i den nya gruppen som skapats.

Intresset för katterna på Uttervik är stort. Därför har vi skapat en egen sida för projektet där ni kan följa vårt arbete och se hur det går för katterna.
Välkomna in på den sidan. Nästa vecka drar vi igång!

image
Grupp på Facebook

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21