Han sålde sina kattungar till lurendrejare

Spångabon Christer trodde att han sålde sina kattungar till en familj som lovade att ta hand om dem. Dagen efter låg katterna ute till försäljning igen – som fina raskatter och till det sexdubbla priset.

Christer - Foto: Carlos Montecinos
Christer – Foto: Carlos Montecinos

 
Christer och Anna Månséns katt Chanel kom hem dräktig, och sex veckor senare föddes tre långhåriga ungar. Familjen har redan tre katter hemma och bestämde sig därför för att sälja de små.

När ungarna var femton veckor gamla lade Christer Månsén ut en annons på Blocket där katterna såldes för det rekommenderade minimipriset femhundra kronor.

Inte mer än fyra minuter passerade innan den första intressenten hörde av sig. Ett par ville köpa hela trion kattungar.

– De sa att katterna skulle få springa ute precis som de gjort här och allt verkade bra, så vi bestämde att de skulle komma och titta på katterna, säger Christer Månsén.

Paret kom till familjen Månséns hus i Bromsten och fick träffa ungarna, deras mamma Chanel och mormor Lulu. Katterna och de nya ägarna verkade komma bra överens så ungarna fick följa med dem hem.

Det var dagen efter som Bromstensparet anade oråd. Anna Månsén gick in på Blocket och hittade en annons med bilder på deras nysålda kattungar.

– Jag hade en dålig känsla, det var därför jag gick in på Blocket och kollade, säger Anna Månsén.

”Ragdoll/Norsk skogskatt ungar” löd rubriken och i annonsen stod bland annat att katterna var uppfödda på kvalitetsfoder, vana vid hundar och barn samt att de passade som innekatter. Huskattungarna som kostat 500 kronor per styck dagen innan, såldes nu som blandraskatter för totalt 8 500 kronor.

– Vi kände oss verkligen svikna och bedragna. För det första lurar de oss att de ska ta hand om katterna och att de ska få vara ute, sedan var ju annonsen helt fel, de här katterna har inte träffat några hundar eller barn och inte har de ätit något lyxfoder heller, säger Christer Månsén, som anmält händelsen till både Blocket och polisen.

Trots att de som hämtade kattungarna sagt att de bodde i Uppsala, befann sig de påstådda ragdollblandningarna enligt annonsen i norra Stockholm. Det telefonnummer som köparna kontaktat familjen med går till en adress i västerort.

När Mitt i söker på några rader klippta ur bedragarnas annons, kommer fler resultat från Blocket upp. Exakt samma text förekommer i kattannonser på olika platser i Stockholm, det enda som skiljer sig åt är vilka raser ungarna påstås vara blandningar av.

Christer och Anna Månsén oroar sig för var katterna befinner sig idag. De söker nu efter de som köpte katterna den andra gången, dels för att stoppa bedragarna, men också för att få veta hur katterna mår.

– Man vet inte under vilka förhållanden de lever under eller om de ens är vid liv, säger Anna Månsén.

 
Kattungar blir till handelsvaror på nätet

Att personer försöker tjäna pengar på att handla med djur är välkänt hos Blocket. Trots detta finns lite de kan göra åt saken.

– Det enda vi kan kontrollera är om det är renrasiga katter. Jag kan hålla med om att köpa katter på spekulation är moraliskt tveksamt, men så länge katten saknar stamtavla kan man hävda vad som helst om vilka föräldrarna är, säger Thomas Bäcker, säkerhetsansvarig på Blocket.

Köp- och säljsajten har en sida med tips om hur man som köpare värjer sig mot oseriösa säljare, men i familjen Månséns fall var situationen den omvända. Hur försäkrar man sig om att köparen är seriös?

– Vårt främsta tips är att inte sälja för billigt, säger Ewa Edström, pressansvarig på Stockholms Katthem, som tar hand om katter som övergivits, ofta som ett resultat av oseriös katthandel.

Enligt Blockets regler ska en katt kosta minst femhundra kronor, men det är inte tillräckligt, enligt Ewa Edström.

– Man får tänka på att det är små liv det handlar om, hur mycket kostar en nallebjörn i leksaksaffären? De som handlar med katter bryr sig inte om att de är levande varelser utan behandlar dem som en byrå man köper på loppis för att sälja vidare till ett högre pris, säger Ewa Edström.

Enligt henne beror problemet till stor del på att många som vill skaffa katt är beredda att betala mer för en blandraskatt än en huskatt.

– En katt utan stamtavla är egentligen en huskatt. Det finns en allmän missuppfattning att en katt som har en massa raser i sig är finare än en vanlig huskatt och då finns det människor som ser en möjlighet att tjäna pengar, säger Ewa Edström.

Av Mitt i

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21