Neroljade katter väckte starka reaktioner på Facebook

Ett inlägg på Facebook om att två neroljade katter kan ha blivit utsatta för ett dränkningsförsök har väckt många reaktioner och fått stor spridning på nätet. Vad som har hänt katterna är det ingen som säkert vet. Men det kan finnas en naturlig förklaring, tror en av ägarna.

Det var i onsdagskväll i förra veckan som Karin Flemström-Wahlgrens katt kom hem nersölad med svart olja.
– Jag förstod först inte vad det var som sprang in i huset när jag öppnade dörren, säger Karin Flemström-Wahlgren.
Hennes vita, långhåriga katt, Lillan, fångades upp av matte när hon sprang in i deras hus. Hela pälsen var svart och endast ögon och nos avslöjade att det var deras katt.
– Hon var fullkomligt indränkt med olja och det hängde svarta klumpar från pälsen. Jag blev alldeles förskräckt.

Så här såg Karin Flemström-Wahlgrens katt Lillan, ut efter en första tvätt. Hon kom hem helt indränkt med svart olja för några kvällar sedan och den vita katten gick inte att känna igen. Foto: Privat
Så här såg Karin Flemström-Wahlgrens katt Lillan, ut efter en första tvätt. Hon kom hem helt indränkt med svart olja för några kvällar sedan och den vita katten gick inte att känna igen.
Foto: Privat

 
Karin tog kontakt med djursjukhuset i Albano och fick rådet att göra rent med olja, eftersom fett löser fett.
– Jag tvättade henne först med diskmedel sedan masserade jag in hela henne med rapsolja. Jag höll säkert på en timme, säger Karin.
Med hjälp av mer diskmedel och varmt vatten lyckades hon få bort det mesta av oljan och mycket av pälsen klipptes bort. I fall att katten hade råkat få i sig olja, matade Karin henne med lite fet grädde också.
– Hon var så skärrad att hon skakade.

Karin Flemström-Wahlgren har tvättat sin katt, Lillan, med diskmedel och rapsolja. För att få bort det sista som gick av den svarta oljan, var hon tvungen att klippa av det mesta av pälsen. Måna J Roos
Karin Flemström-Wahlgren har tvättat sin katt, Lillan, med diskmedel och rapsolja. För att få bort det sista som gick av den svarta oljan, var hon tvungen att klippa av det mesta av pälsen.
Måna J Roos

 
Samtidigt som Karins katt kom hem, svart av olja, skrevs en fråga på Facebook. Det visade sig att en grannkatt också kommit hem neroljad. Kattens ägare skrev då en fråga till Norrtälje katthem, för att få råd i hur hon skulle få rent sin katt.
– När jag såg inlägget tänkte jag att det verkade orimligt att två katter skulle råka ut för samma sak samtidigt. Jag blev väldigt orolig att det var någon som hade gjort dem illa med vilja, så jag skrev också på katthemmets Facebook och berättade vad som hänt vår katt, säger Karin Flemström-Wahlgren.
Karin skrev att hon var orolig att någon “dåre” försökt dränka katterna.
Inlägget spreds snabbt och har delats över 900 gånger och fått många kommentarer, vilket har överraskat båda kattägarna.
–Jag trodde inte spridningen skulle bli så här stor men jag vill ju att andra ska veta att det har hänt utifall att någon gör katter illa, säger Karin.
 

Ingegerd Petterssons katt, Bengan, kom också hem indränkt med svart olja. Hon är säker på att det är en olycka och inte att det är någon som medvetet har skadat de båda katterna. Måna J Roos
Ingegerd Petterssons katt, Bengan, kom också hem indränkt med svart olja. Hon är säker på att det är en olycka och inte att det är någon som medvetet har skadat de båda katterna.
Måna J Roos

 
Den andra drabbade katten, Bengan, var inte fullt så indränkt med olja, men hans matte, Ingegerd Pettersson, kände först inte igen honom.
– Det var när jag tvättade honom som jag såg att det var vår egen katt, säger Ingegerd.
Hon är säker på att det finns en naturlig förklaring till hur det kom sig att de båda katterna blev neroljade. På en av deras logar hittade Ingegerds man en omkullvält hink med spillolja, som de använder till sina maskiner, och där finns också kattspår som leder därifrån.
– De båda katterna har slagits här i ladan och hamnat i eller på hinken, som saknade lock, med olja, som i sin tur välte. Här finns tydliga tassavtryck på golvet och tussar av katthår finns också, berättar Ingegerd.
 

Så här ska hinken med spillolja ha legat för några dagar sedan. Oljan var utrunnen över golvet och på platsen syns oljiga spår som leder från oljehinken och tussar av katthår ligger utspritt. Måna J Roos
Så här ska hinken med spillolja ha legat för några dagar sedan. Oljan var utrunnen över golvet och på platsen syns oljiga spår som leder från oljehinken och tussar av katthår ligger utspritt.
Måna J Roos

 
Hon tycker att det är olyckligt men hon är säker på att det är förklaringen till vad som har hänt.
– Katter slåss och det var förstås förfärligt att de blev så indränkta med olja när de råkade ha omkull hinken som stod framme, säger Ingegerd Pettersson.
Ingegerd tror inte att det är någon som med vilje har gjort katterna något illa medan Karin fortfarande känner sig illa till mods.
– Det kanske har gått till så som Ingegerd tror. Jag hoppas verkligen det. Det får inte hända något sådant här igen, säger Kairn.
Då reaktionerna blev så många och spridningen så stor på Facebook, har Karin nu tagit bort sitt inlägg med förhoppningen att vad som har hänt katterna nu är löst. De båda katterna är i dag nästan är helt fria från olja och mår efter omständigheterna ganska bra.
– Lillan verkar lite deppig och sover mycket. Men det blir väl bättre snart, säger Karin Flemström-Wahlgren.

Måna J Roos

0176-795 53

Norrteljetidning.se

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 1234 70 48 21