Inte bara pälsen

Det är många katter som kommer till katthemmet för att raka bort tovor. De allra flesta är långhåriga katter, men även korthåriga katter kan få tovor. De uppstår av olika anledningar.

Ett tränat öga kan se på pälsen (och katten), samt med några frågor till ägaren uppfatta om något inte står rätt till och på så sätt få reda på om det “bara” rör sig om vanliga tovor eller om det uppstått något fel eller sjukdom hos katten.

Jag hade en helt vanlig trimbokning inbokad, men när jag såg kattens päls kändes det fel. Så här ser inte en normalt tovig päls ut, tänkte jag. Dessutom var katten korthårig och bara tolv år. Detta stämde inte. Denna kisse ville eller kunde inte putsa sig, vilket är fundamentalt för en katt. Min första tanke var att titta hur kattens tänder såg ut. De var jätte fina. Inga problem med tandköttet, tandsten eller något annat. Jag kommenterade det för Silvia, som då också tittade på tänderna och sa att de var jätte fina. Sedan öppnade hon munnen för att titta och sa:
– Oj!
På tungan fanns en tumör. Ganska stor. Då förstår man snabbt att kisse inte kunde putsa sig 🙁

Matte var förkrossad. Både för att vi hittat en tumör, som förmodligen var elakartad, men även för att hon inte förstod hur hon inte kunnat märka den. Kisse åt som vanligt och var som vanligt. Det var bara pälsen som blivit katastrof på två, tre månader. 

En biopsi behövs om man vill veta vad det är, men i övrigt är det inte så mycket man kan göra 🙁 Operera bort större delen av tungan fungerar inte så bra för kisse 🙁

Tumör på tungan
Tumör på tungan
Tumör på tungan
Tumör på tungan

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 123 161 20 01